De oorlog in Oekraïne is de reden dat er heel veel mensen in en rond Gasselternijveen hartjes zijn gaan haken. Make love, not war is het motto. De gehele opbrengst gaat naar Oekraïne. We zitten op dit moment al op ruim € 2000,00!

Dat dit, doordat het in de Schakel heeft gestaan en er aandacht op RTV Drenthe voor is geweest, weer tot hele mooie nieuwe initiatieven leidt, wordt duidelijk als je Cecil Prins (kinder en gezinspsychiater), Anneke Brinkman (inwoonster van Rolde met een niet aangeboren hersenletsel) en Carla IJntema (buurtwerker bij Welzijnsorganisatie Impuls in Gasselternijveen) spreekt. 

Cecil las de oproep om “aan te haken bij de actie van de dorpscoöperatie” en zocht contact met buurtwerker Carla. Cecil is op zoek naar mensen die zorgenvriendjes kunnen en willen haken.

Het zorgenvriendje zal geschonken worden aan de vluchtelingenkinderen, die naar Aa en Hunze komen. De kinderen krijgen elk een werkboek, wat leuk is, maar wat hen ook helpt om hun veerkracht te vergroten. Ze kunnen daarbij in een brief of op een tekening de nare ervaringen beschrijven of tekenen. Die brief of tekening kunnen ze dan in het zorgenvriendje stoppen en de rits (=mond) dichtritsen, zodat ze de nare ervaring kunnen ‘parkeren’ als het ware.

Anneke las de oproep “aan te haken” en vroeg zich af of zij wat hartjes kon kopen voor haar friemelmouwen. Anneke heeft een niet aangeboren hersenletsel, maar zeker niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Als hobby en uit liefdadigheid maakt zij friemelmouwen voor kinderen met autisme en mensen met dementie. De mouwen, kleurrijk en voorzien van allemaal leuke vrolijke items kanaliseert bij mensen met een vorm van dementie en kinderen met autisme het onrustige gedrag.

Carla zag een mogelijke samenwerking tussen beide dames en bracht ze met elkaar in contact. Dit resulteerde er in dat Anneke de friemelmouwen iets gaat aanpassen, zodat deze ook gebruikt kunnen worden als zorgenvriendjes. Daarnaast heeft Anneke bedacht dat je knuffels heel makkelijk kan voorzien van een vakje of zakje dat dicht kan met knoop of rits en dat deze ook kan dienen als zorgenvriendje.

We zoeken nu zoveel mogelijk mensen in Gasselternijveen maar nog liever in heel Aa en Hunze om mee te gaan helpen met het maken van de zorgenvriendjes en/of friemelmouwen, zodat we binnenkort er heel veel op de plek kunnen bezorgen waar ze nu zo hard nodig zijn. 

De werkboeken, die bij de zorgenvriendjes worden verstrekt, worden door Kuipers Print kosteloos geprint, zodra de Oekraïense vertaling gereed is. 

Iedereen die wol en/of schone knuffels over heeft en willen schenken, kan dit brengen naar:

Dorine Aalders, Herberg Salomons, Vaart 23, 9514AA Gasselternijveen (Privé ingang : rechts van het huis door het witte hekje)

De mensen die mouwen willen gaan breien of van knuffels zorgenvriendjes willen maken kunnen de wol en/of knuffels bij Dorine ophalen.

Contact met Dorine: appen mag altijd, bellen na 10 uur s’ morgens. Brengen van de wol en/of knuffels mag elk moment van de dag. Deur van de schuur is open. Telefoonnummer Dorine: 06- 21666111 Contactpersoon: Buurtwerker van Impuls Carla IJntema, tel; 06-46338544