29 december 2019 was een mooie dag, een beetje wit door de vorst en er scheen een bleek zonnetje. Ideaal voor de winterwandeling die is georganiseerd door de ijsvereniging Oostermoer. Een moment om de ‘Scheepvaartroute Gasselternijveen’ te lanceren. Een route die is opgenomen in Storytrails, een interactieve app met wandel- en fietsroutes door het noorden en over de Veluwe.

Om 13:30 uur was de aftrap bij molen ‘de Juffer’ de apps op de mobieltjes werden gecontroleerd, er werd een monumentje onthuld door ‘onze’ boerin Agnes en na de warme chocolademelk en een lekkernij ging de groep van ongeveer 80 personen van start.

Het was mooi om te zien dat, hoewel de meeste wandelaars in Gasselternijveen wonen, er zoveel interesse was voor de historie van Gasselternijveen. Op een groot aantal punten werd verteld over de verveners, landbouwers, schippers en werfbazen. Wie woonden er in die statige huizen? Waar was het water en waar voer men met die schepen helemaal naartoe?

Afbeelding met persoon, buiten, man, grond

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ongeveer halverwege was er een pauze ingelast bij koffie en thee schenkerij Reiling Hoeve. Sinds 1775 woont hier de familie Reiling en op deze plek is één van de eerste Baptisten van Nederland (Roelof Jans Reiling) geboren. Het was een sfeervolle pauzeplek met een heerlijk warme houtkachel en dito erwtensoep!

Nu nog een stuk terug naar de Hoofdstraat, waar de route weer opgepakt kon worden. Sommige Nieveners verkozen de route over het Schreierspad via de herinneringszuil ter herdenking aan de eerste baptische onderdompeling in Nederland.

Via de oude begraafplaats aan het eind van Hoofdstraat zuid liepen we door/langs het Oude Weer terug naar de molen en waren de 7,5 kilometer ten einde.

Afbeelding met gras, buiten, lucht, veld

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het was een gezellige middag en de App ‘Storytrails’ zal zeker nog een keer weer geopend worden voor een andere mooie route.