Het 4 mei comité Gasselternijveen, bestaande uit Klaas Jan Stol, Anja Salomons en Albertha Ottevanger, kijkt terug op een waardige en respectvolle 4 mei herdenking. Het was fijn om na 2 jaar weer in aanwezigheid van publiek te mogen herdenken, juist in deze tijd. 150 inwoners woonden de plechtigheid bij.

De plechtigheid in de kerk werd geopend door Lieke Stol, zij zong het lied ‘Imagine’ van John Lennon. Na het woord van welkom werden gedichten voorgedragen door leerlingen van beide basisscholen. Daarna volgde een toespraak door burgemeester Anno Wietze Hiemstra. De leerlingen van de basisscholen uit Gasselternijveen zongen het lied ‘Vrij”.

Om ongeveer 19.25 uur was het vertrek van de stille tocht naar het monument aan de Oosterstraat, waar de Harmonie gepaste muziek speelde tot de aankomst van de stille tocht. Bij het monument was gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek, de kerkelijke gemeenten Gasselte en Gasselternijveen, leerlingen van de basisscholen te Gasselternijveen in het kader van “Adopteer een Monument”en burgemeester Hiemstra namens het gemeentebestuur. Ook bij het monument werden door leerlingen van de Emmensschool en ’t Kompas gedichten voorgedragen en hield burgemeester Anno Wietze Hiemstra een korte toespraak. Iets voor 20.00 uur speelde de trompettist van de Harmonie het Taptoe signaal waarna precies om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht werd genomen. Als afsluiting van de herdenking werd het Wilhelmus gespeeld, dat meegezongen werd door het publiek.

De aanwezigen werden tijdens deze herdenking o.a. eraan herinnerd wat het betekent om niet vrij te zijn, hoeveel leed dat heeft veroorzaakt en hoeveel levens dat heeft gekost.