Is er iets aan de hand bij De Spil, er staat een brandweerwagen voor de deur?
Nee zeg, gelukkig niet. Ze zijn hier op uitnodiging van de Vrouwen Van Nu om een lezing te geven over hoe het leven van een brandweer man/vrouw er uit ziet en wat ze allemaal doen. En ook om te vertellen wat je beter kunt laten om ze niet bij je thuis te hoeven uitnodigen om vurige problemen op te lossen, die je makkelijk had kunnen voorkomen.
Het werd een prima avond, informatief maar vooral leuk en geanimeerd gebracht  door de twee brandweerlieden en eindigde veel later dan gewoonlijk, mede door al onze vragen en omdat er deze avond geen calamiteiten waren waardoor ze eerder  weggeroepen konden worden.

Als je hun sirene hoort denk je al gauw, och weer ergens een brandje en hoop je dat het om iets kleins gaat waar ze om bijstandW gevraagd worden, maar helaas is dat niet altijd het geval. We stonden echt met z’n allen versteld, toen ze vertelden waar ze allemaal mee te maken krijgen. Dat ze branden blussen en auto’s uit het water halen, dat weten we allemaal wel maar dat is maar een klein deel van de werkzaamheden. Bij grote branden bijvoorbeeld moeten ze ook zorgen voor de veiligheid van de omgeving en bewoners. Dat houdt in dat alles afgesloten moet worden, zoals, gas, elektra en water, om ontploffingen te voorkomen en doordat er in een brandend pand niets meer afgesloten kan worden, omdat niemand er meer in kan, moet de straat open om bij alle leidingen te kunnen komen. Daarvoor moet dan geregeld worden dat al die aparte bedrijven gas, elektra, water enz. direct gealarmeerd worden om te komen en zo snel mogelijk alle leidingen af te sluiten.
In coronatijd zorgden ze in speciale pakken ook voor vervoer van ernstig zieke mensen naar de ziekenhuizen en worden ze vaker opgeroepen voor begeleiding van speciale, soms gevaarlijke transporten.

Dit is maar een fractie van wat er allemaal verteld is die avond over wat het inhoud om brandweerman/vrouw te zijn, waarbij duidelijk overkwam dat de vrouwen beslist niet onder doen voor hun mannelijke collega’s. Ook lieten ze weten dat er grote behoefte is aan nieuwe vrijwilligers bij de ploeg. Dus als er mensen zijn, mannen en vrouwen die geïnteresseerd zijn om bij de vrijwillige brandweer te gaan, schroom niet maar neem contact op met de Brandweer Gasselternijveen. Aanvulling van de ploeg is hard nodig om Gasselternijveen en omstreken veilig te houden en we weten het allemaal, een ongeluk zit in een klein hoekje. Wij van de Vrouwen van nu hebben helaas niet de leeftijd meer om nog een carrière bij de brandweer op te bouwen, ze moeten het doen met ons enorme respect voor hun lef en inzet om dit werk te doen. Waarvan ze zelf zeggen, het is het mooiste beroep wat er is en de warme kameraadschap en het vertrouwen in elkaar is uniek te noemen.
Beste Wouter en Francine, hartelijk dank voor de fijne avond,

Nog even dit. Als hulpverleners aan het werk zijn, HULP VERLENEN DUS, houd dan je fatsoen en geef ze de ruimte, hou afstand, dat kan levens redden.

Wilt u ook eens zo’n gezellige avond bijwonen, dat kan op elke 2e maandag van de maand om 19.30 uur in De Spil kunt u kennis maken met de Vrouwen Van Nu in Gasselternijveen.