Heeft u nog brieven, notities, een dagboek, een tekening, foto’s of andere documenten uit de oorlogsjaren in Drenthe thuis op zolder liggen? Gooi deze niet weg! Documenten die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen namelijk veel informatie opleveren over de Tweede Wereldoorlog. Normaal gesproken kunt u deze tijdens de jaarlijkse actiedag ‘Niet Weggooien!’ in het Drents Archief  door experts laten beoordelen. Vanwege de coronacrisis zitten experts van het Drents Archief en het Drents Museum op vrijdag 1 mei van 13.00 tot 16.00 uur voor u klaar om de stukken online te beoordelen. Ook geven zij tips om de objecten te bewaren voor de toekomst.

Erfgoed van de oorlog
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of nu bij de corona-opruimwoede. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje, persoonsdocumenten of een krantenknipsel. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Het Drents Archief wil voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijke originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Heeft u nog iets thuis liggen?
Dan kunt u op vrijdag 1 mei tot uiterlijk 16.00 uur een mail met een foto van het object of document sturen naar info@drentsarchief.nl. Vermeld hierbij uw naam en telefoonnummer. De foto’s mogen maximaal 10 MB groot zijn. Onze experts doen dan hun best om zo snel mogelijk de verschillende objecten te beoordelen. Ook geven zij die dag via social media tips over het bewaren van bijzondere stukken.

Het Drents Archief
Het Drents Archief heeft belangrijke documentatie over de Tweede Wereldoorlog in Drenthe in de collectie maar is continue op zoek naar bijzonder archiefmateriaal om dit toegankelijk te maken voor het publiek en goed te bewaren. Aan de hand van deze documenten vertelt het archief verhalen over Drenthe in de oorlog, speciaal aan leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. Het Drents Archief is nieuwsgierig naar de herkomst, de betekenis en het verhaal achter het document. Vermeld daarom bij uw foto ook gelijk de achtergrond ervan.