De volkstuinvereniging verhuurt aan de Schreierswijk tuinen, waarop enthousiastelingen met groene vingers groenten en bloemen mogen verbouwen. Het is mogelijk om laagstamboomjes voor fruit te poten, bijvoorbeeld druiven. De laatste jaren is echter alleen de teelt van groenten gebruikelijk. Wat er zoal wordt verbouwd? Aardappelen, sla, boontjes, rode bieten, rode kool, spitskool, boerenkool, courgette, prei, aardbeien, andijvie… Af en toe slaat iemand aan het experimenteren met andere (soms vergeten) groentesoorten en pompoenen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Al kan en lukt niet alles op de zanderige grond. Maar daarin schuilt juist de uitdaging!

Sinds een paar jaar loopt er ook een schitterend schoolproject! Met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Kinderen uit de hoogste groepen van beide scholen die ons dorp rijk is, de J. Emmens en ’t Kompas, leren op twee flinke moestuinen hoe ze hun eigen groente kunnen verbouwen. Ze worden in dit proces begeleid door vrijwilligers van Dorpscoöperatie De Brug en de volkstuinvereniging. De opbrengst wordt verdeeld onder de jeugdige tuinders; zo kunnen ze thuis meegenieten! Zowel ouders als leerlingen waarderen de betere smaak van de zelf verbouwde groenten.

Dat het beter smaakt staat vast. En doorgaans komt er geen gif aan te pas. De kosten voor een kavel van 1 are zijn €14 per jaar (€6 contributie en €8 huur, prijspeil 2023). Een halve are is ook mogelijk. Bij interesse kunt u contact opnemen met voorzitter Johan Rijskamp, tel. 06-36038297 of per e-mail stedumer@gmail.com