De volkstuinvereniging Gasselternijveen heeft aan de Schreierswijk een perceel grond in gebruik van de gemeente om kavels te verhuren aan belanghebbenden voor het verbouwen van diverse groenten enzovoort.

Hier wordt bewust opgemerkt “van groenten enzovoort”, want het is ook mogelijk om bijvoorbeeld laagstamboomjes voor fruit te poten. De laatste jaren is echter alleen de teelt van groenten gebruikelijk. De groenten die zoal worden verbouwd zijn: aardappelen, diverse soorten sla, boontjes (ook diverse soorten), zomer- en winterwortelen, rode bieten, koolsoorten ( bijv. rode kool, spitskool, boerenkool), courgettes, prei, aardbeien, andijvie en hier en daar gaat iemand experimenteren met andere (soms vergeten)  groentesoorten.

Sinds een paar jaar is er ook een schoolproject, financieel gesteund door het Europees Sociaal fonds voor het platteland. Hieraan doen leerlingen van de hoogste groepen mee en verbouwen 1 kavel van 1 are met de meest voorkomende groenten. Zij worden in dit proces begeleid door vrijwilligers van Dorpscoop De Brug en  de vereniging. Het komend seizoen (2023) doen zowel de leerlingen  van ’t Kompas en de Emmensschool hier aan mee, elke school een kavel van 1 are. De opbrengst delen de kinderen en mogen het meenemen naar huis. Zowel ouders als de leerlingen waarderen de veel betere smaak van de eigen verbouwde groenten.

Dit laatste is een feit en het kan ook met veel minder bestrijdingsmiddelen dan doorgaans in de kwekerij noodzakelijk wordt geacht. De kosten voor een kavel van 1 are zijn € 12,50 per jaar (€ 5,00 contributie en € 7,50 huur, prijspeil 2022). Voor een aanmelding kan contact worden opgenomen met Joop Veldthuis, tel. 0599 512963 of per e-mail jendveldthuis@home.nl.