De verkiezingsboom die langs vijf dorpen in de gemeente trekt en tot 25 februari in Gasselternijveen zou staan was opeens weg. Woensdagavond stond de boom nog keurig langs de Hoofdstraat in Gasselternijveen, maar donderdagmorgen niet meer. Nog geen eenvoudige klus, want de loodzware boomstam krijg je niet zomaar van z’n plek. Bovendien was ook de houten sokkel, waar de boom met beton in is vastgezet, verdwenen. Er was wel direct een vermoeden in welke hoek de verdwijning moest worden gezocht, want het kon haast geen toeval zijn dat de Spieker-iek uitgerekend op de startdag van het carnaval werd ontvreemd.

Gelukkig voor de kunstenaar Fonk duikt de iek al snel op, niet al te ver van de plaats delict. De boom staat keurig op het pleintje voor dorpshuis de Trefkoel in Gasselte. Daar weten de Meul’ndobbers naar eigen zeggen niets van. “Nee hoor, geen flauw idee, haha!”


Het idee van een Spiekeriek is gebaseerd op een heel oud gebruik. Vroeger bestond het fenomeen ‘spijkerbomen’ waaraan bepaalde krachten werden toegedicht. Er werd geloofd dat ze je konden verlossen van kwalen of een wens konden vervullen. Je moest er dan een spijker in slaan en wachten. Als de spijker overgroeid was door de bast, was je genezen. Door inwoners hun ideeën te laten delen wil Aa en Hunze hen laten meedenken voor het beleid van de komende vier jaar. De briefjes worden dagelijks door (her)kiesbare raadsleden opgehaald. Zo blijft er voldoende ruimte voor alle inwoners om hun ideeën, wensen en suggesties te delen. 

Wil jij jouw idee, suggestie of wens aan de nieuwe gemeenteraadraad laten weten? Laat dan een bericht achter bij de Spiekeriek. Van 18 tot en met 25 februari vind je de Spiekeriek op de hoek Hoofdstraat – Gasselterweg.

Meer informatie over de Spiekeriek vind je op de website van de gemeente:

www.aaenhunze.nl/bestuur/verkiezingen/spiekeriek