Het voormalige gemeentehuis van Gasselternijveen gaat voor de tweede keer in de openbare verkoop. Daarmee zet de gemeente Aa en Hunze een belangrijke stap richting de bouw van appartementen voor senioren in het monumentale pand.

De plannen voor de ombouw naar zorgappartementen zijn bedacht door dorpscoöperatie De Brug. Die zijn volgens de coöperatie hard nodig om ouderen de kans te geven om in hun eigen dorp te kunnen blijven wonen. De huizen die vrijkomen, komen dan weer beschikbaar voor starters of andere woningzoekenden.

Openbare verkoop

De gemeente heeft het leegstaande gemeentehuis van de voormalige gemeente Gasselte jaren geleden verkocht, maar vanwege de plannen vanuit het dorp is het gebouw een paar jaar geleden weer opnieuw aangekocht. Zo wilde Aa en Hunze de inwoners een kans geven om de zorgappartementen verder te ontwikkelen.

Inmiddels heeft De Brug een investeerder gevonden die wel aan de slag wil met seniorenwoningen in en rondom het Rijksmonument. Aa en Hunze mag het gemeentehuis alleen niet zomaar aan die ontwikkelaar verkopen. De gemeente is bij wet verplicht om anderen ook de kans te geven het gemeentehuis te kopen.

‘Schot in de zaak’

De Brug maakt zich er geen zorgen over dat het pand nu door iemand anders wordt weggekocht. “We zijn juist heel enthousiast dat er schot in de zaak komt. En dat is de ontwikkelaar ook”, vertelt Jan Willem Koops van de dorpscoöperatie. De Brug stuurde in juni een boze brief naar de gemeenteraad, omdat de gemeente het dorp volgens hem veel te lang liet wachten.

Koops: “Na een lange periode van stilte is het een uitstekende stap dat de gemeente het gemeentehuis nu gaat verkopen. De behoefte aan woningen is er ruimschoots in het dorp en met deze plannen krijgen we hopelijk meer doorstroom van huizen.”

Bron: RTV Drenthe