De basis
Mijn naam die mij 61 jaar geleden is gegeven is Romy van der Pool. Ik ben gedoopt in de vliegtuigkapel van vliegkamp Valkenburg. Van mijn 2e tot mijn 4e jaar woonde ik in Nederlands Nieuws Guinee. Reen paradijselijk eiland die zijn sporen in mij zou nalaten of te wel de droom om de natuur in alle weelderigheid en variaties de ruimte te geven. De dieren, de vogels, hebben een weergaloze indruk achter gelaten. Maar er was ook oorlogsdreiging en er waren infiltranten en spionnen. Ik herinner mij op de kleuterschool de luchtalarmen. Toen het te gevaarlijk werd vertrokken we naar Den Haag. Als kind heb ik daarna in Scheveningen, Katwijk aan zee en wederom in mijn geboorteplaats Katwijk aan de Rijn, Den Helder en het langst in bloemrijk Lisse gewoond.

Enigszins volwassen (glimlach)  geworden woonde ik in ’t Harde, Ommen, Hulsen, Groningen, Norg, Alteveer en Gasselternijveen. Ik heb daardoor vele dialecten vernomen en vind ze alle leuk om te horen, én om te proberen ze te verstaan. Als kleuter had ik al een huisdier en vanaf mijn 11 ben ik met paarden in de weer. Vanuit de herinnering aan de Papoea ’s, die voedsel uit de natuur haalden, begon ik op mijn 19e een eerste mini moestuintje in een rijtjes woning. De moestuin is nu wel groter (glimlach).

Yoga Meditatie
Op mijn 17de begon ik Yoga te doen omdat mijn vader, vanuit zijn oorlogservaringen, uitsprak: je hebt maar één lichaam en daar moet je je hele leven mee doen, dus zorg er goed voor! Hij trainde iedere dag voor zijn marine werkzaamheden. Begon van 6.00-7.00 uur en sportte door de week. Hij had uiteindelijk zwarte band karate,  judo en jui jitsu en 100 leerlingen gehad op Biak! Deze sport was mij te heftig maar het idee erachter was goed. Dus begon ik dagelijkse Yoga uit een boek te doen en ging op Jazz dance. Daar werd ik gevraagd om ook les te geven. Daarna volgde ik vele Yoga opleidingen en Stilte retraites. Reisde zelfs naar de voet van de Himalaya  voor bijzonder goede leraren. Inmiddels heb ik vele erkende Yogadocenten opleidingen gedaan en meer dan dertig jaar met enthousiasme lesgegeven. Ook ben ik meermaals genodigd op nationale en internationale Yogacongressen. Ook samen met René om er lig-concerten te verzorgen en didgeridoo workshops met Aboriginal dance performance. We bespelen meerdere klankinstrumenten uit verschillende werelddelen.

Gasselternijveen.
In 2000 streken we neer in Gasselternijveen. We verbouwden een vervallen wit boerderijtje en zetten de kleine hectare verwaarloosde weide met brandnetels, zuring en distels om.

Dat onkruid was een enige jaren durend verwijder-proces… We planten er 1000 bomen  en struiken en geleidelijk verschillende fruitsoorten en legden een grote moestuin aan. Er zijn IJslandse paardjes waarvan we de mest gebruiken. De cirkel is bijna rond! De droom wordt met tientallen jaren heel hard werken vorm gegeven. Vooral in het voorjaar ontstaat prachtige, en bijna tropische, vogel gezang! Vele soorten komen nestelen. Soms komen er reeën drinken uit het lelie meertjes, waar nu ook salamanders zijn gespot en er zijn egels, soms een vos of fazant.

O.a. mijn levensgezel René Stahn en mijn opleidingen en ervaringen boden de mogelijkheid om 30 jaar een privé-praktijk te voeren, lessen en concerten te geven, zie: www.romyvanderpool.nl.  René werkt met klankschalen en didgeridoos. Maar dat is zijn verhaal.

Besluit
Nu is het zaak de Corona of Covid -19 te weren of zo nodig te overwinnen. Er zijn vele mogelijkheden om je immuunsysteem sterk te houden of te optimaliseren. Wil je er meer over weten neem dan contact op. Een deel daarvan wordt steeds aangevuld op onze website. Individuele afspraken, Yoga Meditatie en zwangerschapsyoga zijn in deze periode in de tuin mogelijk als het weer goed is. We houden strikt 4 m afstand van elkaar. Voor iedereen wens ik Kracht, Vertrouwen en Bewustzijnsgroei. Moge er een leven ontstaan die heilzamer is voor de hele natuur inclusief de mens. Een mens is tot veel in staat. Het vraagt wat als je met weinig begint. Er is veel mogelijk met een sterke mind!

Met vriendelijke groet,

Mitakuya Oyasin, Tashi Delek, Namasté