Een lezing over het bestrijden van plaagdieren zoals wespen, muizen, mieren, steenmarters enz. Dan denk je toch echt dat zal wel niet gezellig worden. Iets met gif, verdrinking of gewoon dood meppen, alles mag, als je die lastpakken maar kwijt bent, maar niets van dat alles. Het was een geweldige leuke, leerzame avond. Dat lag natuurlijk ook aan de verteller de heer Hans Hoekstra van HOB plaagdierexpert.

Eerst werkte hij voor de gemeente Aa en Hunze en sinds 2003 heeft hij zijn eigen succesvolle bedrijf in Gieten. Hij wist heel veel te vertellen over de insecten en legde uit dat ze echt op een zo respectvol mogelijke manier de dieren elimineren of indien mogelijk verplaatsen. Dit omdat veel dieren een beschermde status hebben en insecten toch ook heel nuttig zijn en niet zomaar vernietigd moeten worden als er ook goede alternatieven zijn.

Ook werd duidelijk dat insecten veel schade kunnen veroorzaken aan een huis bijvoorbeeld. Daar had hij ook voorbeelden van bij zich, ook hoe je ze kon herkennen door middel van uitwerpselen. (Alles luchtdicht verpakt!) Mooi is dat het bedrijf de middelen en de mensen heeft om de schade te herstellen. Natuurlijk bleven er nog heel veel vragen en die werden heel helder en duidelijk beantwoord.

Het was echt weer een leuke, nuttige avond al deed het onderwerp anders vermoeden. Maar door het verhaal en de beelden van de bed-wantsen heb ik die avond en daarna nog een paar keer, wel mijn bed gecontroleerd.