De eerste dorpsgenoot die we in deze rubriek voorstellen is Ronald Steunenberg. Sinds 2019 woont hij aan de Gasselterweg. Zijn hobby? Het roken van een pijp.

De hobby die ons opviel is pijproken. Hoelang rook je al een pijp?

Ik rook pijp sinds een jaar of 15. Ik rook bij het pijprokersgilde Schavotpypke in Stadskanaal. Maar eigenlijk is dit een raar onderwerp om over te praten. Ik wil namelijk geen reclame maken voor het roken. Tabak is nu eenmaal niet gezond. Aan de andere kant: pijroken hoort tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. Dat maakt het ook wel weer bijzonder.

Je weet dus heel goed dat het niet gezond is, maar toch rook je?

Ja, dat klopt. Ik rook echter alleen voor de gezelligheid. Het gaat om de sfeer, de geur van de tabak, de rust die het geeft. Een pijproker rookt niet over de longen. Om te beginnen is er de maandelijkse rookavond in Stadskanaal. Iedere maand rook ik een pijp met de leden van het pijprokersgilde. In de zomer rook ik ook buiten, in de tuin. In huis rook ik nooit. Mijn vrouw rookt niet en wanneer ik thuis zou roken heeft ze daar wellicht last van. Dat wil ik niet.

Wedstrijden

Je vertelde laatst dat je een wedstrijd ging roken. Hoe werkt dat, een wedstrijd pijproken?

Er zijn inderdaad wedstrijden pijproken. We kennen Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen. Zo was er in oktober het Wereldkampioenschap pijproken in Istanbul, Turkije.

Vroeger rookten we vrijwel iedere maand in Nederland wel ergens een wedstijd. Tegenwoordig is het echter steeds lastiger om ergens een rookwedstrijd te organiseren; je mag eigenlijk nergens meer roken. Maar de rookwedstrijd waar je naar vraagt was het Nederlands Kampioenschap kleipijproken in Oirschot. We rookten daar in een tent een ouderwetse kleipijp.

Iedere deelnemer krijgt dezelfde pijp, drie gram tabak, twee lucifers en een houten stampertje. Daarna gaat het erom zolang mogelijk te roken met die drie gram tabak. De winnaar? Die rookte in Oirschot ruim 56 minuten.

Strenge regels

De wedstrijd is alleen toegankelijk voor leden van een van de deelnemende pijprookgildes. Dat is tegenwoordig allemaal streng geregeld.