De toenmalige vereniging Dorpsbelangen heeft deze platbodem model tjalk indertijd aangeschaft als herinnering aan het Scheepvaartverleden van Gasselternijveen. De de motor is verkocht waarna er moest worden uitgekeken naar een geschikte plek.

Het 350 jarig bestaan van Gasselternijveen was een mooie gelegenheid om de hem/haar te plaatsen op de Havenkade. De bewoners van de Havenkade/Vaart hebben de bodem er als eerste onder weg geslepen en haar toen helemaal opnieuw in de verf gezet.

De bewoners van de Havenkade/Vaart hebben de boot toen geadopteerd, opgeknapt en gedoopt met de naam Marchientje vernoemd naar de toen oudste inwoonster van de Havenkade; Marchientje Panneman. Dus is het kennelijk toch een zij.

Nu werd het echter hoog tijd om haar weer een grote opknapbeurt te geven. De mast was verrot en de verf bladderde er hier en daar al af.    

Dus hebben vrijwilligers van de dorpscoöperatie in het kader van NL Doet de boot onderhanden genomen zodat zij er met de nieuwe mast, giek en het nodige schilderwerk er weer in al haar glorie glanzend bij ligt.