Op het moment dat mij gevraagd werd iets te schrijven over mijn hobby had ik daar in eerste instantie wat bedenkingen over, want zo bijzonder is mijn hobby nu ook weer niet. Er zijn, zeker de laatste jaren, zat mensen die er in hun vrije tijd op de motor op uittrekken. Het had dan een verhaaltje kunnen worden over vrijheid, de wind in je gezicht et cetera, maar dat brengt ook niet echt over waar het bij motor rijden om draait.

Het mooie van motor rijden is dat er geen rangen of standen gelden, je bent ook niet meer of minder als je een oude motor berijdt, of een nieuwe. Maakt allemaal niet uit. Als twee motorrijders elkaar tegen komen wordt er dan ook zonder uitzondering gegroet.

Nog even nadenkend over de saamhorigheid onder de motor rijders schoot mij te binnen om hier iets te schrijven over een evenement wat door de ongeveer twintig deelnemers wordt gezien als de mooiste rit van het hele motorjaar, namelijk de TransToerTocht.

Deze toertocht is de eerste keer gehouden in 2010 na een initiatief van een lid van MotorToerClub Rôl-on die werkzaam was op de Trans in Nooitgedacht. Die eerste keer was het een hele toer om de clienten van passende kleding en een helm te voorzien en er zijn toen heel wat zolders leeg geruimd om dit voor elkaar te krijgen. In het tweede jaar daarna is er door ondergetekende via het forum van, onder andere, de Honda VFR Ownersclub een ware inzamelingsactie gehouden waarbij op allerlei mogelijke manieren vanuit het hele land oude motorkleding en helmen werden ingezameld en in een paar jaar tijd hadden de meeste deelnemers een eigen set kleding op de Trans in de kast hangen.

Na een paar wisselingen met betrekking tot de bestemming gaat de rit de laatste jaren altijd naar Motorstop / Cafe Calluna bij Ommen. De eigenaren zijn zelf ook motorrijders en beleven ook veel plezier aan deze dag.

Op de dag van de rit verzamelen de motorrijders zich ’s ochtends bij de molen in Rolde, onze standaard verzamelplek, en vandaar rijden we in colonne naar de Trans waar we hernieuwd kennismaken met de bewoners die vaak al jaren bij dezelfde motorrijder achterop zitten. Nadat we koffie met wat lekkers erbij gedronken hebben stappen we op de motor waarbij de begeleiding van de Trans er op toe ziet dat de kleding en de helm in orde is en als dat allemaal klaar is gaan we op weg naar Ommen.

Na een rit van een kleine anderhalf uur komen we aan bij het café waar iedereen twee consumptiemuntjes krijgt en vervolgens doen we ons tegoed aan een lopend buffet van patat, frikandellen en kroketten wat door de uitbaters van Calluna, Bert en Dorieke, is ingericht op het biljart in het café. Na de maaltijd maken we nog een groepsfoto en dan is het tijd om weer op te stappen waarop we de terugreis weer aanvaarden. De terugreis doen we in twee etappes, want we maken ook nog een stop bij Cafetaria Molenzicht in Schoonloo om daar nog even te genieten van een heerlijk softijsje en als dat op is dan is het nog een kwartiertje rijden naar De Trans, waar we nog een poosje napraten onder het genot van een drankje en een klein hapje.

Voor nog meer sfeerimpressies dan hier te zien zijn kun je ook even kijken op de website van de MTC Rôl-On en als je daar toch bent kijk ook even op de rest van de website en als jezelf ook motorrijder bent zou het kunnen dat je een keer mee wilt rijden. In dat geval kun je contact opnemen via het contact formulier op de website voor meer informatie of je kijkt volgend seizoen vanaf maart nog een keer op de website voor een verse rittenkalender voor 2024. Even bij mij binnen lopen mag ook.

Rikus Rijnberg, Hoofdstraat 169, Gasselternijveen.