Op zondag 19 januari vertoont de Historische vereniging de misdaadspeelfilm “Liek achter de badde” in MFC de Spil. Na afloop ‘Drankie, maaltied brune bon’n, graauw aarten en deurwozzen spek’ voor €5.00 (aanmelden maaltied tot 16 januari via 0599-512991)

De stichting ‘Grunniger Film’ wil bereiken dat de Nederlandse regering het Europees Handvest voor regionale talen gaat erkennen. Om hier aandacht voor te vragen hebben ze een project opgezet: Het maken en vertonen van de misdaadspeelfilm ‘Liek achter de Badde’.  Het verhaal in het boek speelt in verschillende delen van de provincie Groningen en Drenthe.

‘Liek achter de badde’ is het verhaal van gewone mensen die tot misdaad komen. Als een boerenzoon, zoals dat nog voorkwam in de jaren vijftig van de vorige eeuw, van zijn vader met de broeksriem een pak slaag krijgt, wordt hij letterlijk en figuurlijk getekend voor het leven. Daardoor kan hij geen scherp onderscheid meer maken tussen goed en kwaad.

Deze film, die is gemaakt naar het boek van Harry Töben, dat in 2011 de eerste misdaadroman in het Gronings was, is bedoeld om aanjager te zijn voor de erkenning van de Nedersaksische taal.

De zaal is open vanaf 14:00 uur, entree €6.00 (incl. koffie of thee) jeugd t/m 14 €3.00