Arlene Haverman uit Eexterveen zal op dinsdag 25 april vanaf 19:30 uur een bijeenkomst houden onder het motto ‘Leuke lui, Lastige letters.

Haverman wil graag aandacht voor mensen die last met letters hebben, maar zich verder eigenlijk prima redden. “Ik wil graag van hen weten hoe ze in het leven staan, wie of wat ze inschakelen om handig met letters om te gaan. En wat voor wensen ze hebben om in de toekomst met geschreven taal om te gaan. Vinden ze bijvoorbeeld spraaksoftware handig? Wat vinden ze ervan dat bijna elke instantie vraagt om per mail te reageren en er geen telefoonnummer te bekennen valt?”

Ongeveer 20 % van de bevolking in Drenthe valt onder het kopje laaggeletterd, maar volgens Haveman ontmoet ze zelden autochtone laaggeletterden. “In hoeverre hebben ze zeggenschap over hoe de maatschappij toegankelijk voor hen is? Ze hebben wat daarin te zeggen maar je hoort ze nooit, er wordt van hun verwacht dat ze zich aanpassen aan de normen van de meerderheid. En die gebruikt veelal geschreven taal, maar stelt de minderheid niet in staat om opp hun manier te communiceren.”

Het is deze week (17-23 april) in Drenthe de Week van de Taal. “Ik ben zelf bij verschillende initiatieven betrokken geweest, maar ik wil het deze keer eens op mijn eigen manier doen, een beetje tegendraads, want dat moet je een beetje zijn om Leuke Lui, Lastige Letters over het voetlicht te brengen. Ik heb zelf dyslexie. Ik weet hoe het voelt als je weg gezet wordt om je omgang met geschreven taal. Maar ik wil deze avond besteden aan juist die andere kant, de overleverskant, niet de slachtofferkant. Waar ben je goed in, hoe zet je dat in? Ik doe dit als burgerinitiatief op persoonlijke titel”

Meer info: Arlene Haverman: 06-53519776 of mail: ahaverman@planet.nl