Op Koningsdag organiseert dorpscoöperatie de Brug in samenwerking met Welzijnsorganisatie Impuls een koninklijke pannenkoeken-uitdeel-dag. De Spil-Express (bus van de dorpscoöperatie) wordt omgetoverd tot “toet-toet-pannenkoeken-Express”

We kleden de Spil-Express  aan als food-truck, leuke rood/wit geblokte gordijntjes, gezellig luifeltje e.d. en we nemen een camping gasstel mee.

Ruud, de vrijwillige kok van de dorpsmaaltijd, bakt samen met 7 vrijwilligers van de dorpsmaaltijd op 26 april een hele grote stapel pannenkoeken ( honderden!) Deze nemen we 27 april deels warm mee in de bus om uit te delen aan b.v. de kinderen in het dorp, mensen die bij de Dagwinkel komen en de toevallige passant die we tegen komen in het dorp. De rest laten we in warm-houd bakken in de Spil staan en kunnen we tussendoor ophalen als de pannenkoeken op zijn.

Een pannenkoek “to-go” met op de achtergrond geschikte muziek zoals het pannenkoeken lied van Fien en Teun voor de kinderen, het Wilhelmus en andere passende muziek. 

Van 10.00 uur tot 11.00 uur rijden we in de buurt van de Schoenerstraat. Dan rijden Mareille en Leonie met eigen auto achter ons aan als Tim en Flapoor. Zij zijn bij de kinderen van de basisscholen al als zodanig bekend.

De deelnemers van de Huiskamer, ontmoetingsplek voor de ouderen uit het dorp, krijgen een verse pannenkoek gebakken bij de deur. Carla IJntema, coördinator van de Huiskamer maakt even een praatje, terwijl Ruud Joppe, de kok van de dorpsmaaltijd, een pannenkoek voor ze staat te bakken.

De vrijwilligers van de dorpsmaaltijd koken 1 maal per maand een maaltijd in de Spil voor zo’n 35 dorpsbewoners. Laagdrempelig, gezellig en lekker! Maar door de corona kunnen zij nu niet voor de mensen koken. Daarom is dit een welkome uitdaging, aldus Ruud Joppe!