Op donderdag 19 december jongstleden hield DKC ’t Kompas haar sfeervolle kerstviering traditiegetrouw in het kerkgebouw van de PKN-gemeente in Gasselternijveen. Het thema was dit jaar “Vrede is dichtbij” en daarom bracht iedereen op verzoek een product voor de voedselbank mee naar de kerk.  

Tijdens het inzamelen van de voedselbankproducten en voorafgaand aan de viering speelde de organist kerstmuziek en werd er een muzikale bijdrage geleverd door kinderen met zang, gitaar en ukeleles.

Een PowerPointpresentatie leidde iedereen door de viering waarbij iedere combinatiegroep aanbod kwam met liederen en/of een stuk tekst. Zo zong groep 1-2 het kaarsenlied. De groepen 5 tot en met 8 deden mee in een toneelstuk dat een belangrijk deel van de viering vulde. Het stuk speelde zich af in de huidige tijd waarin kinderen zich voorbereiden op het kerstfeest:  …..Een groepje versierde de boom, anderen bereidden het kersteten voor, en een derde groep maakte selfies voor de kerstkaarten.  Maar het ging mis: de kinderen gunden elkaar niets, pakten spullen af en er ontstond ruzie.  De vrede was ver te zoeken. De door de kinderen zelf in scene gezette Vlogger Willem Slager kwam daarna in beeld met een bericht: ‘Wegens gebrek aan vrede gaat kerst dit jaar niet door!’ De kinderen konden het niet geloven. Ze vroegen zich af wat ‘gebrek’ betekent en gaven elkaar de schuld van de ontstane situatie. Toen begon het te “sneeuwen” tijdens een prachtige sneeuwdans uitgevoerd door groep 3-4. Een vredige stilte volgde, net als tweeduizend jaar geleden vertelde het verhaal, waar de vrede zo ver weg was en er toch een vredeskind werd geboren……

De predikant die in aanloop op de kerst de klassen bezocht, las de beginregels van het kerstverhaal uit het boek Lukas. Het werd overgenomen met een door de kinderen zelfgemaakte film waarin in doormiddel van stopmotion het kerstverhaal op originele wijze verteld werd. Vlogger Willem Slager kwam weer in beeld met een bericht: ‘Wegens onverwacht veel vrede gaat kerst dit jaar toch door!’ Iedereen reageerde opgelucht omdat het feest gevierd kon worden.

Tijdens het slotlied “Vrede is dichtbij” waarbij alle kinderen op het podium uit volle borst zongen, werden medewerkers van de voedselbank in het zonnetje gezet. In kratten verzameld, werden de door iedereen mee gebrachte producten aan de vrijwilligers aangeboden. Zo droeg iedereen concreet zijn steentje bij aan “Vrede dichtbij” en aan dit kerstfeest Na de viering, buiten voor de kerk, genoten we nog even van en een kerstkransje en warme chocolademelk ingeschonken door een aantal grootouders. We kijken terug op een geslaagd kerstfeest en bedanken alle mensen die hieraan mee werkten!