Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan geven de ‘Nieveenster Jongens’ twee jubileum concerten in Mfc de Spil op vrijdagavond 28 april a.s. om 19:30 uur en zaterdagmiddag 29 april a.s. om 14:00 uur.

De zaal zal een uur voor aanvang open zijn.

Kaarten kosten €6.00 en zijn te koop bij Meina Hoving (06-13252492) of bij Anne Mantingh (0599-512459)

Hoe dit mannenkoor ontstaan is?

In april 1998 bestond de Nederlandse Volkszang afdeling Gasselternijveen 60 jaar.

Tijdens de feestelijke jubileumavond in het Drouwenerzand had Volkszang Gasselternijveen als intermezzo de Groninger zangeres Wia Buze uitgenodigd. Roely Walburg (toenmalig penningmeester van de Volkszang) en Albert Daanje (voorzitter) hadden het plan opgevat om de mannelijke leden van de Volkszang als achtergrondkoor te laten fungeren bij Wia Buze met het lied “Tabee Mien laiverd tabee” .

En aldus geschiedde. Het werd een grandioos succes. Iedereen was enthousiast. Vrij spoedig daarna werd zelfs het idee geopperd om met deze mannen als apart koor binnen de Volkszang verder door te gaan. Albert Daanje nam de taak van dirigent op zich en een accordeonist werd gevraagd het koor te begeleiden. Zo zorgden ze ook voor een repertoire, dat in eerste instantie bestond uit zeemansliedjes. En zo ontstond al snel een groepje van 17 mannen die onder de naam “The Seaboys” verder ging. Het repertoire bestond voornamelijk uit zeemansliedjes maar werd uitgebreid met andersoortig repertoire.

Door verandering in het repertoire werd de naam van het koor al gauw veranderd in amusementskoor “Nieveenster Jongens”. En hoewel het woord “jongens” die de baard nog in de keel moeten krijgen, is er in werkelijkheid sprake van jongens van wat oudere leeftijd. Mannen dus.

Na enkele maanden was het repertoire groot genoeg om aan optredens te gaan denken. Het eerste optreden vond plaats tijdens een zomermarkt in Gasselternijveen.