Volkszang Gasselternijveen viert haar 85-jarig bestaan

Te Utrecht wordt in 1906 de ‘Nederlandse Vereniging voor de Volkszang’ opgericht. De nieuwe vereniging wordt de paraplu waaronder later lokale afdelingen worden opgericht. In de winter van 1938 is in Gasselternijveen een voorbereidingscommissie aan het werk om te komen tot een eigen afdeling. Dat lukt en 85 jaar na dato is de afdeling in Gasselternijveen nog steeds zingend actief. In het land zijn veel afdelingen opgericht, maar evenzo veel afdelingen hebben hun ledenaantal terug zien lopen en hebben het bijltje erbij neergelegd. Zo niet in Gasselternijveen!

In Drenthe zijn veel lokale afdelingen opgericht, relatief meer dan in andere provincies. Via propaganda-avonden breidde het aantal afdelingen zich gestadig uit. Via uitwisselingen zong men bij elkaar in de vorm van een ‘Kleintje Toogdag’. Jaarlijks was er een landelijke Toogdag, waar soms wel 700 zangers tegelijk bij elkaar waren.

Volkszang Gasselternijveen heeft in haar bestaan bijna elk lustrum gevierd. Het begon ooit in Hotel Eggens, nu jubileert de afdeling voor de zeventiende keer in haar huidige thuisbasis: MFC de SPIL.

De vereniging is ooit opgericht om uit volle borst vele bekende Hollandse- en Vaderlandse liedjes te zingen. Liedjes wier tekst of melodie we meenden te zijn vergeten. Iedereen kon lid worden ongeacht godsdienstige of politieke richting. Een mooie stem was niet nodig, want: ‘Zingende mensen zijn gelukkige mensen’.

‘Zingen is de lust van het leven. Zingen houdt een mens jong en fit. Zingende mensen zijn vrolijke mensen’, allemaal motto’s uit een rijk verleden. Met deze instelling zingt de afdeling jaarlijks buiten de deur in verzorgingshuizen of doet mee aan een culturele evenementen.

Op 3 november jubileert de afdeling in MFC de SPIL van 17:00-21:00 uur. Er zijn van de ooit 40 afdelingen nog slechts 8 actief, waarvan 6 in Drenthe en 4 in Aa en Hunze. Gasselternijveen hoopt ze allemaal te overleven door nieuwe belangstellenden uit te nodigen mee te zingen. Elke laatste woensdag van de maand wordt er van 19.30-21.30 uur in MFC de SPIL gezongen onder leiding van Aaltje Hilbrands met op de accordeon Roelie Potze, en een mooie stem is echt niet nodig!

Voor informatie, bel Albert Daanje, voorzitter 06-15664530 of Wilma Martens, secretaresse 06-51662367.

Namens het bestuur

Anda Vonk, 06-82429370

Foto: Optreden tijdens de Culturele Monumentendag in de Protestantse kerk te Gasselternijveen, d.d. 9 september 2023.