De gevolgen van het uitbreken van het corona virus

Toen eind december 2019 het virus uitbrak hadden velen van ons niet in de gaten wat hiervan de gevolgen konden zijn. China was zo ver weg. Na enkele weken kreeg het virus ook Italië in de greep. Daarna was Spanje aan de beurt. Er zijn daar zeer veel doden te betreuren. Ook de landen in de buurt werden besmet.

Ook in Nederland werden enkele personen besmet. Dat was op 27 februari 2020. Toen werd het virus ontdekt bij een man die in Italië op vakantie was geweest en in Brabant carnaval had gevierd. Het breidde zich snel uit.

In Brabant zitten de ziekenhuizen vol. De IC’s zijn erg bezet. De bedden zijn niet aan te slepen –  de mondkapjes raken op. De patiënten worden naar ziekenhuizen in het Noorden gebracht. Er wordt verpleeghulp opgeroepen om te helpen. Gelukkig wordt er veel hulp aangeboden. Maar het is erg zwaar voor het verplegend personeel.

De regering roept de bevolking op om te luisteren wat er moet gebeuren. In enkele dagen waren de scholen gesloten. Hotels en cafetaria’s enz. gingen ook dicht. Samenscholingen zijn verboden. We mogen nog wel naar buiten maar de veiligheid moet streng in acht worden genomen. Alle evenementen worden afgelast.  

En nu zitten we thuis. Want je kunt geen bezoek afleggen. De dagen zijn niet altijd gemakkelijk. Vooral voor gezinnen met kinderen. Je krijgt dan lessen toegestuurd wat thuis gemaakt kan worden. Sommige ouders zijn thuis , maar ook velen zijn nog aan het werk. Oppas voor kinderen kan worden geregeld. De kinderdagverblijven zijn gesloten.

Verjaardagen en herdenkingen kunnen niet worden gevierd. Want je mag maar met 3 personen samen zijn. Gezinnen mogen met meerdere personen thuis zijn. Begrafenissen en crematies worden in familiekring gehouden. Hierbij mogen uiterlijk 30 personen aanwezig zijn.

We moeten 1,5 meter bij elkaar uit de buurt blijven. Als je de wetten overtreedt kun je een boeten van 400 Euro krijgen. Je mag nog boodschappen doen. Maar daar zijn ook regels. Je mag bij de meeste winkels met een paar mensen naar binnen. Hier wordt streng de hand aan gehouden.

Dat je geen bezoekjes kunt ontvangen en afleggen is ook erg. Maar we moeten verder. De hoofden worden bij elkaar gestoken.

Er wordt veel gedaan voor zieken en ouderen. Veel organisaties pakken de moeilijkheden samen aan. Er worden veel telefoontjes gepleegd en kaarten verstuurd. Mensen bieden hulp aan voor boodschappen doen. Kinderen maken tekeningen en bakken koekjes en doen die bij ouderen in de brievenbus .

De hulp die wordt geboden is geweldig. In een gezin met kinderen is het niet altijd gemakkelijk ze bezig te houden. De sjoelbakken en oude spelletjes worden weer van de zolder gehaald. Ook de breinaalden en de haakpennen komen weer tevoorschijn.

Het belangrijkste is dat de ziekte afneemt. Maar dat is nog niet het geval. Iedere dag sterven er nog veel mensen en zijn er veel ziektegevallen.

Geertje Hooiveld – 29 maart 2020