Het 4 mei comité Gasselternijveen, bestaande uit Klaas Jan Stol, Dineke Kruizinga en Albertha Ottevanger, organiseert 4 mei de jaarlijkse herdenking. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze herdenking bij te wonen

De kerk is vanaf 18.30 uur open. De plechtigheid in de kerk begint om 19.00 uur en wordt geopend met een muziekstuk gespeeld op de harp door onze dorpsgenoot Ingel Baaijens. Na een woord van welkom worden gedichten voorgedragen door leerlingen van beide basisscholen. Daarna volgt een toespraak door raadslid Henriëtte Rossing.

Om ongeveer 19.20 verlaten de aanwezigen de kerk om zich vervolgens op te stellen voor de stille tocht naar het monument aan de Oosterstraat, waar de Harmonie gepaste muziek speelt tot de aankomst van de stille tocht.

Bij het monument is gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek en worden kransen gelegd door de kerkelijke gemeenten Gasselte en Gasselternijveen, leerlingen van de basisscholen te Gasselternijveen in het kader van “Adopteer een Monument” en door raadslid Henriëtte Rossing namens het gemeentebestuur.

Ook bij het monument worden door leerlingen van de Emmensschool en ’t Kompas gedichten voorgedragen en houdt het raadslid een korte toespraak.

Iets voor 20.00 uur speelt de trompettist van de Harmonie het Taptoe signaal waarna precies om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht wordt genomen. Als afsluiting van de herdenking zal het Wilhelmus worden gespeeld, dat meegezongen wordt door het publiek.

Belangstellenden zijn zowel welkom in de kerk als bij het monument, maar uiteraard ook voor deelname aan de stille tocht.