Zondagavond, 21 mei jl., werd het NPO radio 1 onderzoeksprogramma Pointer van de KRO/NCRV live uitgezonden vanuit MFC de Spil in Gasselternijveen.

Het onderwerp was de veronderstelde gezondheidskloof in de Veenkoloniën. Uit onderzoek is gebleken dat inwoners in de Veenkoloniën gemiddeld korter leven en ook langere tijd in minder goede gezondheid. In 2015 werd daarom het project Kansen voor de Veenkoloniën gestart.

In gesprek met wetenschappers, bewoners en bestuurders werd vastgesteld dat het programma feitelijk niet aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen. Algemeen was men het er over eens dat allerlei goed bedoelde programma’s die van hogerhand gepresenteerd worden, weinig tot geen kans van slagen hebben.

De belangrijkste conclusie was dat wanneer er iets daadwerkelijks aan de situatie veranderen moet, er met inbreng van de inwoners of de talrijke bewonersinitiatieven actie ondernomen moet worden.

In het programma was ook nog een leuke reportage over de Huiskamer in de Spil en een ritje met de Spil-Express opgenomen.