In MFC de SPIL draait zondagmiddag 19 januari, om 14.30 uur, de Grunneger film LIEK ACHTER DE BADDE. Het is een misdaadfilmspeelfilm, gemaakt door Grunneger Film, naar de eerste misdaadroman van Harry Töben, die in de Groninger taal geschreven is.

Het verhaal in het boek LIEK ACHTER DE BADDE speelt in verschillende delen van de provincies Drenthe en Groningen. De in de film voorkomende personen spreken hun eigen streektaal. De film is Nederlands ondertiteld zodat tevens niet-streektaal sprekers kennis kunnen nemen met de klanken van de verschillende Nedersaksische streektalen.

LIEK ACHTER DE BADDE is het verhaal van gewone mensen die tot misdaad komen. Als een boerenzoon, zoals dat nog voorkwam in de jaren vijftig van de vorige eeuw, van zijn vader met de broekriem een pak slaag krijgt, wordt hij letterlijk en figuurlijk getekend voor het leven. Daardoor kan hij geen scherp onderscheid meer maken tussen goed en kwaad.

De film wordt vertoond in samenwerking met de Historische Vereniging die in het kader van de Middag van de geschiedenis aandacht vraagt voor de streektaal, ons dialect. Traditioneel wordt dan de middag afgesloten met een Drentse maaltijd met broene bonen, graauw aarten met deurwozzen spek. De kosten voor het zien (entree) van de film zijn € 6,-; blijft men eten, dat zijn de kosten € 11,-. Aanmelden is noodzakelijk door voor 16 januari een mail te sturen naar beheer@mfcdespil.nl of te bellen met 0599-512991. Inwoners van Gasselternijveen kunnen ook een aanmeldstrookje van de huis-aan-huis folder in de brievenbus van Ceresstraat 4 gooien. Elke 10e persoon die zich aanmeldt en op onze lijst komt te staan, krijgt van de Groninger film een gratis DVD. Inloop zaal vanaf 14.00 uur