Het talent van moeder, de mentaliteit van vader. Wat goed is, komt snel. En dus reist Eva Heuten (net 18 jaar jong) uit Gasselternijveen volgende week af naar Portugal om daar met het Nederlands Beachhandbalteam het EK in Portugal te spelen.

Heel knap, want vorig jaar maakte ze nog deel uit van de O18 selectie. ‘Van dat team zijn drie spelers meteen doorgeschoven naar het nationale team en Eva is daar één van’, zegt vader Roelof.
‘Waar ze het talent van heeft? Ik denk van haar moeder Annemiek. En wellicht heeft ze het doorzettingsvermogen van mij.’

Beachhandbal is nog veel minder bekend dan beachvolleybal. ‘Het is vier tegen vier en zeer dynamisch.
Het is ook veel zwaarder dan in de zaal. Het is overigens de bedoeling dat Beachhandbal in 2024 een demonstratiesport wordt tijdens de Olympische Spelen in Parijs. En wie weet is het in Los Angeles, vier jaar later, wel een echte Olympische sport. Dat zou heel erg fijn zijn, zeker ook voor de speelsters zelf. Met een status krijgen ze een vergoeding. Nu kost deze sport alleen maar geld’, legt Heuten uit.

Of het nou geld kost of niet, Roelof en Annemiek reizen hun talentvolle dochter zoveel mogelijk achterna. ‘We zijn heel erg trots op haar. Heel knap wat ze doet. Ze speelt zowel in de zaal als op zand bij Unitas in Rolde. Op Europees niveau is ze ook nog eens actief voor Black Lake. Heel druk dus, zeker ook in combinatie met het Nederlands team. Ik ben zelf een voetballer, maar vind Beach-handbal bijzonder leuk om te volgen.

Bijzonder; er wordt voortdurend gewisseld. In balbezit speelt een bepaald viertal en is de aanval
afgesloten, dan worden de vier aanvallers meteen ingewisseld voor vier verdedigers. Heel
erg leuk om te zien.’

Bron: Week in Week uit/Vincent Muskee