Sander en Sandra Smallenbroek uit Gasselternijveen zitten in zak en as, maar ze hebben wel de kracht om hun woning en bedrijf weer op te gaan bouwen. Hun woonboerderij met garagebedrijf werd eind september door brand verwoest. ,,Het is onze plek die we zelf hebben opgebouwd. Dat willen we opnieuw gaan doen”, zegt Sandra. 

Sander en Sandra kwamen in 2017 in Gasselternijveen wonen. ,,We begonnen met een casco-boerderij, dus we hebben met bloed, zweet en tranen er onze eigen plek van gemaakt om te wonen en Sander is er zijn gespecialiseerde garagebedrijf begonnen. We hebben het van de grond af opgebouwd. Je weet alles wat erin zit en in een vloek en een zucht gaat dan je hele hebben en houden in vlammen op. Je voelt de grond onder je voeten wegzakken. Alles raak je kwijt. Kleding, gereedschappen, maar ook alle spullen met emotionele waarde zoals foto’s en babykleertjes. Alles is weg”, vertelt Sandra vanuit een vakantiehuisje op Wittezomer in Assen. ,,We moeten nog steeds bijkomen van de schrik. En het is nog heel onwerkelijk. Soms wil je iets pakken, maar dan realiseer je dat het er niet meer is. Je eigen plek is weg, maar ook het bedrijf wat Sander had opgebouwd is er niet meer en dat betekent ook dat je inkomen wegvalt.”

Om het stel een hart onder de riem te steken is Maarten van Iwaarden, een klant van hen, een doneeractie gestart. ,,We zijn zeer ontroerd door alle steunbetuigingen”, zeggen Sander en Sandra. ,,We hebben ontzettend veel appjes, kaartjes en andere hartelijke berichten ontvangen. We kregen van buurtbewoners jassen en dekens. Hieraan merk je dat de samenleving in Gasselternijveen heel hecht is. We zijn de mensen enorm dankbaar en stonden ook perplext van de actie van Maarten. Ook kregen we een lief berichtje van de vorige eigenaar. Hij zag ook dat zijn geboortehuis door de brand werd verwoest. En we zijn ook de brandweer erg dankbaar. Ze hebben hun stikkende best gedaan om het huis en het bedrijf te redden. Dat is niet gelukt, maar ze hebben wel een bijgebouw weten te redden, dus er is wel iets tastbaars overgebleven. De saamhorigheid in het dorp sterkt ons om straks weer aan de slag te gaan om de boel weer op te bouwen”, aldus het echtpaar Smallenbroek die eerst op zoek moet naar vervangende woonruimte, omdat de herfstvakantie eraan komt en ze daarom hun vakantiewoning moeten verlaten. 

De doneeractie van Maarten van Iwaarden heeft tot nu toe 4400 euro opgeleverd. Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen een donatie doen via https://www.doneeractie.nl/actie/82491.

Bron: Schakel