Het is 2008. Bij de inwoners van Gasselternijveen valt een nieuwsbrief in de bus: ‘Virtueel Gasselternijveen’. Het pilotproject krijgt de naam ‘TELEBRINK’ mee.  Telebrink wil dorpsbewoners van Gasselternijveen mogelijkheden bieden om de combinatie van leven, werken en zorgen te vergemakkelijken. Dat gebeurt door technologische toepassingen die dorpsbewoners samen met de projectleiders van Telebrink bedienen en ontwikkelen.  Een gedurfde ambitie.

De basisscholen krijgen de Managed Learning Gateway (MLG) opgeleverd. Leren buiten de muren van de school wordt mogelijk. In dorpshuis ‘t Roem worden gratis computer- en internetcursussen voor inwoners georganiseerd en techniek opgeleverd voor een dorpswebsite. Heel veel inwoners komen in aanraking met begrippen als password, delete, applicaties en leren surfen in de wondere wereld van internet.

De cursussen zijn een groot succes. Voor de dorpswebsite Telebrink wordt een redactie van ICT’ers en betrokken dorpsbewoners gevonden. De domeinnaam: www.gasselternijveen-online.nl wordt geregistreerd.

Heden, na vijftien jaar, geven scholen online les en krijgt de dorpswebsite meer hits (bezoekers) dan ooit. Telebrink is volwassen geworden, of alle ambities zijn bereikt?

De cursisten van toen zijn nu krasse ouderen die met de opgedane basiskennis van toen internetbankieren, online bestellen en appjes sturen vanaf hun smartphone. Ook klikken ze dagelijks even op het Dorpsnieuws voor de laatste weetjes.

De naam ‘Telebrink’ is in de tijd ingeruild voor ‘Dorpsportaal Gasselternijveen’, onderdeel van de Dorpscoöperatie ‘De Brug’, maar de inhoud van de site is hetzelfde gebleven.

Om het derde lustrum luister bij te zetten heeft de redactie weer een prijspuzzel online gezet. Op 6 april worden de winnaars bekend gemaakt.