Zondag 24 september was een bijzondere zondag. Er was natuurlijk het EK wielrennen in Drenthe maar daar gaat dit niet (helemaal) over.

Wel is die dag de Spilexpress met een aantal huiskamergenoten op stap geweest. Op zich niet zo bijzonder want dat gebeurt wel meer. Maar dit keer met een ‘nieuwe’ chauffeur. Spannend? Och niet zo erg spannend want ik (de chauffeur) was wel meer gewend.

Rond kwart voor een ’s middag bracht Piet Wolters de bus bij mij, Peter Hofstra, waarop ik begon aan de rit die via Drouwenermond en Gasselternijveen in Gasselte aankwam waar als laatste passagier de enige heer in het reisgezelschap van die dag instapte.

En daarbij was het meteen al spannend want het EK wielrennen moest bijna tegelijk met ons over een zelfde weggedeelte van Gasselte, te weten de Kerkstraat en de Borgerweg in de richting van Drouwen. Gevolg was dat wij tot in Drouwen door een uitzinnig publiek werden toegezwaaid alsof wij deel uitmaakten van de VIPs die in dat EK meereden.

In Drouwen zijn we rechtsaf gegaan om via het tunneltje onder de N34 naar de Staatsbossen te rijden.

Via een heel rustig eerste deel van de rit over Drentse keien en vervolgens door het mooie bos reden we richting Eext en vandaar in de richting van Anloo. En in Anloo sloegen we af in de richting van Schipborg.

Voor aanvang had ik al bedacht waar we daar een (koffie)pauze zouden gaan houden en mevrouw Albring was het daar meteen bij het instappen al mee eens. Dat restaurant was volgens haar nu van Frank en Yvonne van de Gulle Boergondiër hetgeen ik ook had vernomen.

Opvallend was al de gehele rit hoe druk het onderweg was; kennelijk hadden heel veel mensen het plan opgevat om deze prachtige zomerse zondag te benutten om er nog even tussen uit te gaan. Ook op het terras van het prachtig aan het water gelegen restaurant ‘de Drentsche Aa’ was het de hele tijd een komen en gaan van mensen die even daar wilden verpozen.

Gelukkig hadden wij een grote tafel weten te bemachtigen midden op het terras. De koffie met appelgebak ging er goed in en na nog een frisje te hebben genoten zijn we weer in ons luxe transportmiddel geklommen om de reis voort te zetten via Zuidlaren richting het veenkoloniale deel van onze provincie en een deel van de buurprovincie Groningen.

Via Zuidlaarderveen, Nieuw Annerveen, Spijkerboor en Eexterveen gingen we richting Eexterveenschekanaal, Bareveld en Wildervank. Vervolgens werd er via de Wildervanksterdallen getoerd richting Stadskanaal.

En uiteindelijk werd de rit in omgekeerde manier van instappen tot een eind gebracht. Voor mij een hele ervaring die ik als erg leuk heb ervaren. Hopelijk dat ‘mijn’ passagiers dat ook zo hebben ondervonden.

Peter Hofstra