Maandagavond 11 april 2022,

Lezing van Elisabeth Smelik, ambassadrice van KNGF Geleidehonden

Bij de Vrouwen van Nu, afdeling Gasselternijveen.

Je bent rond de 40 jaar oud als door een oogziekte je drukke volle leven ineens tot stilstand komt. Je wordt blind. Dat overkwam Elisabeth Smelik. Haar wereld viel stil en werd doelloos en somber totdat ze bedacht dat misschien een geleidehond haar zou kunnen helpen om het leven weer enigszins op te pakken en uit een depressie te komen. Maar helaas, dat ging niet zo maar. Ze moest eerst leren zelfstandig met een blindenstok te lopen, binnen en buiten. Met veel moeite en keihard doorzetten is het haar gelukt en kwam ze in aanmerking voor een hond. Zo kwam hond Minthe in haar leven. Ze kan nog steeds niet zonder ontroering over Minthe praten zo dankbaar is ze voor de hond die haar, naar ze zelf zegt, haar leven voor 80 procent weer tot een succes heeft gemaakt. Inmiddels is Minthe met pensioen en woont nog bij haar en haar man. Met de nieuwe hond, inmiddels ook alweer 4 jaar bij Elisabeth, hebben wij kennis mogen maken. Een hele blije vrolijke labrador, Wendy genaamd en die vindt het heerlijk om te werken.

Dat houdt in, als hij aan de beugel loopt is hij in uiterste concentratie net als de begeleidster. Ze mogen dan dus door niemand gestoord worden. Niet aaien, geen oogcontact of aanspreken. Dus ook niet tegen de hond “ik mag jou niet aaien hè?” Dat kan nare gevolgen hebben voor beiden en is ook de reden dat een blinde met een geleidehond dan onvriendelijk uit kan vallen en vinden mensen ze onterecht vaak nare chagrijnen.

Er is ons deze avond veel duidelijk geworden vaak ook op humoristische manier. Ook werd nadrukkelijk bedankt voor de plastic flessendoppen die de aanschaf van een hond mogelijk blijft maken, want het is verschrikkelijk duur. Hond kost ca. 40.000 euro maar ze maken wel het leven van veel blinden dragelijker. Dus meesparen wordt buitengewoon gewaardeerd en kunnen ingeleverd worden bij De Spil. Dank u wel.

Voor meer informatie over de geleidehonden www.geleidehond.nl

en Elisabeth heeft een leuke blog: www.minthe-wendy-elisabeth.nl  een echte aanrader!