De gemeente Aa en Hunze gaat tijdelijk crisisnoodopvang voor 50 asielzoekers aanbieden om de druk op Ter Apel te verlichten. De gemeente Aa en Hunze doet dit in de Biester, vlak buiten Gieten. De bedoeling is dat de eerste asielzoekers er in de tweede helft van oktober terecht kunnen.

Veilige plek

Het gaat in eerste instantie om een verblijf van de periode oktober tot december 2022. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra laat weten dat de gemeente hiermee haar verantwoordelijkheid neemt: “Er is een blijvend tekort aan geschikte opvanglocaties voor asielzoekers. We kennen allemaal de beelden van Ter Apel. Dit heeft ervoor gezorgd dat er opnieuw een uitvraag naar gemeenten is gedaan om crisisnoodopvangplaatsen te organiseren. Dat organiseren wij nu in de Biester.”

Geschikte locatie

Volgens de burgemeester is de locatie geschikt voor crisisnoodopvang: “Het is gunstig gelegen ten opzichte van voorzieningen en het is een fijne, veilige plek. De locatie is bovendien op korte termijn beschikbaar en er zijn geen bouwkundige aanpassingen nodig.” Voordat de eerste vluchtelingen opgevangen kunnen worden moet er nog het een en ander aangepast worden en moet onder andere de begeleiding, medische zorg en beveiliging georganiseerd worden.

Betrokkenheid en inzet

De gemeente Aa en Hunze heeft veel geleerd van de opvang in Papenvoort, waar op dit moment rond de 200 Oekraïners wonen. Burgemeester Hiemstra: “De opvang voor Oekraïners in Papenvoort heeft ons laten zien dat we in Aa en Hunze met veel liefde een warm welkom kunnen bieden aan mensen op de vlucht. We hopen ditzelfde te zien bij deze opvang en opnieuw te kunnen rekenen op de betrokkenheid en inzet van onze inwoners.” Vandaag zijn direct omwonenden, dorpsbelangen en ondernemersverenigingen geïnformeerd. De gemeente gaat nog met direct omwonenden in gesprek.