Ook Aa en Hunze is geschrokken door de oorlog in Oekraïne. Het geweld, de vele vluchtelingen en de brute manier waarop mensen hun vrijheid wordt afgenomen. Onze gemeente toont zich solidair en leeft mee met de inwoners van Oekraïne. Ondernemers zamelen spullen in, inwoners knutselen voor het goede doel of organiseren acties en ook het gemeentebestuur toont zich betrokken.

Vredesvlag en ruim 25.000 euro voor giro 555

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra: “Ik heb de afgelopen dagen veel mensen gesproken die zich zorgen maken en meeleven met de inwoners van Oekraïne. Mensen hebben daar familie en doen er alles aan om ze te helpen om in veiligheid te komen. Anderen vragen zich af wat ze zelf of wij als gemeente kunnen doen, of bieden al hulp aan bij de opvang van vluchtelingen. Die betrokkenheid van mensen vind ik hartverwarmend. Als toonbeeld van deze solidariteit en meeleven met de inwoners van Oekraïne wappert vanaf vandaag de Vredesvlag voor het gemeentehuis en voegen we ook de daad bij het woord door als gemeente ruim 25.000 euro over te maken op giro 555.”

Deze vredesvlag werd vrijdagochtend in Gieten gehesen door burgemeester Hiemstra samen met de fractievoorzitters van de in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen en wappert vanaf nu voor het gemeentehuis. Een stil maar krachtig symbool… want oorlog is geen oplossing.

Namens iedere inwoner doneert de gemeente alvast één euro aan giro 555, dat komt neer op €25.399,-. Bij uitzonderlijke rampen, zoals nu, slaan de hulporganisatie de handen ineen onder de naam Giro555. Dit is de plek waar geld wordt ingezameld voor hulp aan slachtoffers. Wilt u meer weten over Giro555 of over hoe u zelf kunt doneren? Kijk dan op www.giro555.nl.

Website en e-mailadres voor vragen

Het is prachtig dat er lokale initiatieven zoals inzamelingsacties worden opgestart. De gemeente wil hierin graag faciliteren. Wanneer de gemeente de verschillende initiatieven kent kunnen deze mogelijk met elkaar verbonden worden en de initiatieven breder in beeld gebracht worden. Hiervoor gebruiken wij de website www.aaenhunze.nl/oekraïne.

Veel mensen en ondernemers hebben vragen en zoeken daarvoor contact met de gemeente. Dit gaat om vragen over een visum, opvang van mensen thuis, wat de gemeente doet of kan doen om te helpen etc. Om het stellen van de vragen en de beantwoording te vergemakkelijken is een speciaal e-mailadres aangemaakt. Deze is vanaf nu te gebruiken: Oekraïne@aaenhunze.nl. Dit mailadres kan ook gebruikt worden voor het aanmelden van initiatieven.

Op dit moment ligt er voor Aa en Hunze nog geen concrete vraag voor het opvangen van vluchtelingen. Mocht die komen dan wil de gemeente daarin ook verantwoordelijkheid nemen. De Vereniging Nederlandse Gemeente coördineert momenteel de opvanglocaties. Wanneer inwoners of bedrijven locaties beschikbaar hebben dan kan dit doorgegeven worden via Oekraïne@aaenhunze.nl