Het 4 mei comité Gasselternijveen, bestaande uit Klaas Jan Stol, Dineke Kruizinga en Albertha Ottevanger, kijkt terug op een waardige en respectvolle 4 mei herdenking.

De plechtigheid in de kerk werd geopend door Peter Damm, hij speelde het muziekstuk ‘Everything must change’. Na een woord van welkom werden gedichten voorgedragen door leerlingen van beide basisscholen. Daarna volgde een toespraak door raadslid Frits Klein Langenhorst.

Om ongeveer 19.25 uur was het vertrek van de stille tocht naar het monument aan de Oosterstraat, waar de Harmonie gepaste muziek speelde tot de aankomst van de stille tocht. Bij het monument werden bloemen door het publiek gelegd. Daarna werden kransen gelegd door de kerkelijke gemeenten Gasselte en Gasselternijveen, leerlingen van de basisscholen te Gasselternijveen in het kader van “Adopteer een Monument” en raadslid Frits Klein Langenhorst namens de gemeente Aa en Hunze. Ook bij het monument werden door leerlingen van de Emmensschool en ’t Kompas gedichten voorgedragen en hield de heer Klein Langenhorst een korte toespraak. Iets voor 20.00 uur speelde de trompettist van de Harmonie het Taptoe signaal waarna precies om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht werd genomen. Als afsluiting van de herdenking werd het Wilhelmus gespeeld, dat meegezongen werd door het publiek.

De aanwezigen werden tijdens deze herdenking o.a. eraan herinnerd wat het betekent om niet vrij te zijn, hoeveel leed dat heeft veroorzaakt en hoeveel levens dat heeft gekost.